[...] pieczywo razowe, pełnoziarniste, owoce i warzywa, ziemniaki, płatki (owsiane, jaglane, gryczane i inne - unikaj słodkich mieszanek). Źródło tłuszczu: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (na nim możesz smażyć), jaja, tłuste ryby, pestki, orzechy, nasiona, awokado, masło. Przykładowe menu Decydując się np. na pięć posiłków, Twój dzień mógłby [...]
[...] za korzystne dla hipertrofii, lepiej sprawdzą się w cyklu redukcyjnym, dla osób, które chcą się pozbywać tkanki tłuszczowej. Dlatego, jeśli chcesz budować masę, w pierwszej kolejności wypróbuj klasyczną, najprostszą dietę, w której wyliczona ilość węglowodanów (w przykładzie było to 450 g) jest dostarczana w postaci ryżu, kaszy, makaronu, [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] ważną rolę w starzeniu się i chorobach związanych z wiekiem, wszystko, co możemy zmienić w naszej diecie, aby utrzymać stan zapalny w ryzach, jest korzystne. Niezdrowe oleje i tłuszcze przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szczególnie utwardzane tłuszcze roślinne. Większość olejów wykorzystywanych do produkcji przetworzonej [...]
[...] się złogów tłuszczu w tętnicach. Istnieją jednak także badania, które nie wykazują szczególnego działania koenzymu na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i czarna herbata, probiotyki, olej rybny i inne tłuszcze [...]
[...] Do tego celu jest potrzebna nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. Białko serwatkowe jest przydatne, ważne i wygodne, jest materiałem [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
[...] kompleks witamin z grupy B, witamina C, a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na zawartość znacznych ilości kwasów omega 6 nie jest mile widziany w diecie sportowca. Zaznaczyć trzeba jednak, że jeżeli zależy nam na [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] żadnych tłuszczów do mojej diety, nigdy! Nie odnosiłem większych rezultatów, mimo iż brałem ogromne ilości farmakologii. Zgodnie z sugestią Dave’a Palumbo dodałem awokado, olej z orzechów makadamia, migdały i inne tego typu produkty. Mimo iż brałem mniej sterydów, mniej trenowałem (z niższą objętością), w tym roku zwiększyłem masę o 12 kg!”. [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
[...] zbyt wcześnie, zwłaszcza jeśli chodzi o mięśnie brzucha. W początkowym etapie postaw głównie na spacery, słabe mięśnie miednicy. Jak się go pozbyć: 1. Włącz do diety olej z ryb. 2. Spożywaj zdrowe tłuszcze każdego dnia: orzechy, awokado, oliwa i oliwki. Dodatkową zaletą takiej diety jest to, że pomaga ona walczyć ze zmęczeniem. 3. Ćwicz [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
[...] rybnych) i nieprzetworzonych lub niskoprzetworzonych (np. na warzywach, migdałach, orzechach, pestkach słonecznika, rybach, mięsie, sezamie, owocach, ryżu brązowym, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek). W jednym z badań zastosowano dwa rodzaje diety. W pierwszej grupie jedzono ryż biały oraz dostarczano 42,4% energii z rafinowanych [...]
[...] niż potrzebuje ustrój. A czy będzie to energia pochodząca z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]